Valnødder indeholder ca. 60% flerumættet fedt. Det flerumættede fedt for nødder indeholder usædvanligt høje niveauer af omega-3. Nødder indeholder normalt meget enumættet fedt og lidt flerumættet. Fedtets sammensætning og omega-3 betragtes som gode for hjertet såvel som enumættet fedt. Valnødder indeholder også plantesteroler, der konkurrerer med kolesterol i tarmen og lavere absorption.
Ud over sunde fedtstoffer og plantesteroler indeholder valnødder antioxidanter og aminosyren arginin. Både antioxidanter og arginin er gode for blodkarvæggene og hjælper med at holde dem bløde. Under en undersøgelse spiste en gruppe mange valnødder, og de fik næsten 20% af deres energi fra valnødder. I perioden faldt den samlede kolesterolværdi, fordi andelen af dårligt kolesterol faldt. Derudover blev forsøgspersonernes blodkar sundere i perioden.
Som andre olier og frø, der er rig på olie, indeholder valnødder en hel del vitamin E. Flere B-vitaminer, f.eks. thiamin og vitamin B6 findes også i gode niveauer. Valnødder indeholder også calcium, jern, magnesium, zink og selen. Niveauerne varierer naturligvis afhængigt af vækstbetingelserne.
Valnødder er velsmagende og gode at spise som de er eller i en salat. De kan også bruges i forskellige bagværk.