Incabær som også er kendt som guldbær og ananaskirsebær er rigtige superbær fra Sydamerika. Hvis du kan lide vores gojibær, så vil du elske disse lækre bær fra Sydamerika! Disse modne, soltørre og vildtvoksende bær er sødsure. De minder om passionsfrugt i smagen og er fyldt med små frø. De er lidt større end en rosin i størrelsen.
Incabær er en god kilde til C-vitamin og fibre, de er også en af de få frugter, som faktisk indeholder protein (ca. 16%)! Forbavsende meget for en frugt!
De blev dyrket af Incafolket under deres imperium, deraf navnet incabær. Lokalt kaldes den for mullaca, uvilla eller uchuva. Incabærret vokser hele året i troperne og findes på de fleste kontinenter. Det stærke incatræ bliver ca. en meter højt, og får cremefarvede blomster, som udvikles til gul/orange små bær. Bærrene vokser i en papirlignende skal som ligner kinesiske lanterner. Blandene bruges også. Man kan finde bærrene på markeder fra Venezuela til Chile, og i og med det er en stærk plante, har den til en vis grad også blevet dyrket på andre breddegrader i verden. Selvom vi i vesten har opdaget incabærret i vesten, så er den ret almindelig i lande hvor den vokser naturligt, og den betragtes som et helt almindeligt havebær. I Indien og Afrika laver man gerne syltetøj af bærret.
Incabær kan spises som de er, eller de kan blandes i en smoothie eller dessert. De er altid lige lækre og fulde med smag! De er ikke sarte, og behøves derfor ikke at opbevares køligt.