Irish Moss kan spises som det er, men kan også anvendes som fortykningsmiddel i fx raw kager.
Chondrus crispus også kaldet carrageentang, irsk mos eller bare carrageenan. Dette er en rød alge, der vokser ved Atlanterhavskysterne i Europa og Nordamerika. Denne irske mos kommer fra Irland.
Hvis du koger tangen, dannes der en slim. Den indeholder naturlig carrageenan, som er et fortykkelsesmiddel (E407) og som er et alternativ til gelatine. I konventionel fødevareproduktion anvendes carrageenan i kød, mælk, desserter, syltetøj og is. Men fordi det er muligt at skylle den svage tangsmag væk, er det perfekt til buddinger, cremer og mousse-lignende rå desserter.
Her er hvad du kan gøre for at drage fordel af fortykkelsesegenskaberne hos irsk mos:
- Skyl grundigt (beregn fx 20 g til en stor kage)
- Læg mosset i en plastikskål, dæk med vand, læg låg på, sæt i køleskabet.
- Tangen er klar til brug efter 24 timer, bedst efter 3-4 dage, men holder sig i op til 7 dage i køleskabet.
- Bland, uden iblødsætningsvandet, med ønsket væske (ca. 2 dl). Prøv at få så små stykker som muligt.